Det søde med det sure

Det smukke landskab, der intet sted på Sydsjælland har langt til havet, er beriget med frugt- og bærplantager, som både forår og efterår er et helt enestående farveflor.

I landet mellem fjordene – Præstø Fjord og Dybsø Fjord – lige ved de store juletræsplantager omkring Lundbygaard, står række efter række af æbletræer, der ligesom grantræerne trives godt i området. Her har man på Langholm Gård en lang familietradition for at dyrke saftige og smagfulde æbler og pærer, og nogle år supplerer man med bær. Der er kirsebærplantager med bær, der både smager sødt og surt, og hvis man spiser flere end man plukker, så kan det mærkes i maven. 

Mange andre steder i det sydsjællandske område kan man i den tidlige sommer ligge på knæ i frugtbare jordbærrækker, og plukke søde sommerbær til sommermad. Og i sensommeren kan man næsten ikke undgå brombær, som skyder op af jorden i haver og krat, og hvor man for eksempel kan finde store, saftige bær i rigelige mængder, når man går langs kysterne ved Avnø og Knudshoved.

Mere af det søde…

Øbjerggaard ved Køng var en periode en del af Kronens ryttergods, hvor jorden blev brug som forsørgelse for rytterregimentet i Vordingborg. Efterhånden blev ryttergodser sat til salg, og Øbjerggaard overgik til privateje. Forretningsmanden Niels Ryberg købte i 1774 Gl. Øbjerggaard, som er den oprindelige hovedbygning, hvor der i dag er museum. Ryberg fik i de år virkelig sat Køng på landkortet som et industrielt hotspot med hørproduktion og -forarbejdning, væverier, spindeskole og eget hospital. Man blev Kgl. Hofleverandør af dækketøj og sengelinned.

I dag kan man stadig se flere af de gamle bygninger, der er restaureret, lige som middelalderkirken i Køng står, som den gjorde, efter at Ryberg ombyggede og udvidede den. Først i det 18. århundrede byggede man den ”nye” Øbjerggaard.

Mormors fødselsdag fejres med Øbjerggaard Nøddekage

Øbjerggaard Nøddekage

Lokale fortæller, at omkring 1940-50 var gartneren på Øbjerggaard gift med Johanne, der hjalp til ved større selskabeligheder på godset. Johanne har videregivet opskriften på den nøddekage, der blev serveret til fester:

(4-6 personer)

2 nøddebunde:
4 æggehvider
150 gr sukker
100 gr grofthakket mørk chokolade
100 gr grofthakkede hasselnøddekerner

Fyld:
3½ dl. piskefløde

Begynd med at piske æggehviderne, og vend derefter forsigtigt sukker, chokolade og nødder i de stiftpiskede æggehvider. Beklæd to lagkageforme med bagepapir og fordel blandingen i formene.

Bag bundene og lad dem køle af.
Bagetid: ½ time ved 175 grader.

Ved servering:
Pisk fløden og fordel den mellem bundene, pynt gerne med lidt flødeskum.

Et tip fra en lokal og nutidig kogekone: ”Udskift gerne flødeskum med is og friske bær. Der gør Øbjerggaard Nøddekagen mindre tung. Velbekomme!”

Forord: Madkultur fra Landet mellem Fjordene

Kapitel 1: Spisereglementet fra Hammer

Kapitel 2: Kål – den vigtige vitaminpille

Kapitel 3: Indflydelse udefra – roepolakkerne

Kapitel 5: Frugt og bær der gærer

Kapitel 6: Alt godt fra havet