Sukkerroerne trækker

I perioden 1870erne til 1920’erne, hvor der især kom mange polakker til Sydsjælland, Lolland og Falster for at tage sig af det hårde arbejde med sukkerroe-dyrkningen, var den polske mad temmelig simpel. Roe-polakkerne, som de blev kaldt, fik en del af deres løn udbetalt i kartofler, margarine og skummetmælk, så der var ikke de store muligheder for at tilberede komplicerede nationalretter fra hjemstavnen. Men der må have været inspiration fra især de yngre, polske kvinder, de såkaldte roe-piger, der var sæsonarbejdere og ofte boede på polakkaserner på godserne. Ind i mellem fandt roe-pigerne sammen med danske mænd, og som gifte koner har de alligevel påvirket madlavningen og de retter, der blev serveret.   

Polsk Æblekage fra Præstø

Æblekage er populært i Polen – og denne opskrift kommer fra Præstø-egnen, hvor man mener, den er lavet på herregårdene i Jungshoved, Nysø og Beldringe.

12 æbler
Sukker
Vanilje

7 ½ dl sødmælk
5 æg
175 g sukker
1 spsk hvedemel
25 g hakkede mandler
 
Æblerne skrælles, halveres og kernehuset fjernes med en ske. Æblerne koges med lidt sukker og vanilje i en smule vand – men lad dem gerne bevare ”bid”. De kogte æbler lægges i et ovnfast fad, og saften koges ind og hældes over.

Mælk, æggeblommer, sukker og hvedemel koges til en creme. Det gøres ved at æg, sukker og mel piskes i en kasserolle og opvarmes ved middelvarme. Tilsæt mælk lidt efter lidt, og når det koger, piskes hurtigt, indtil blandingen tykner. Cremen afkøles, mens æggehviderne piskes.

Når cremen er afkølet, vendes stiftpiskede æggehvider og hakkede mandler i, og cremen hældes over æblerne. Fadet sættes i ovnen ved 150°C og bager i ca. 1 time.

Forord: Madkultur fra Landet mellem Fjordene

Kapitel 1: Spisereglementet fra Hammer

Kapitel 2: Kål – den vigtige vitaminpille

Kapitel 4: Det sure med det søde

Kapitel 5: Frugt og bær der gærer

Kapitel 6: Alt godt fra havet